Operation i og omkring endetarmsåbningen

Patientvejledning

Operation i eller omkring endetarmsåbningen foretages fx hvis man skal fjerne løs hud efter hæmorider (marisker), bylder eller behandle en kronisk revne (fissur)  i endetarmsåbningen, som ikke heler ved medicinsk behandling. 

Marisker er små hudflapper, der sidder udvendigt ved endetarmsåbningen. De bløder ikke og gør ikke ondt, men de kan give problemer med hygiejnen og på den måde være generende. 

Før operationen 

Inden operationen er det altid vigtigt at oplyse om, hvis du har pacemaker og om al medicin, du indtager – specielt blodfortyndende medicin.
Man kan med fordel smøre lokalbedøvende creme, EMLA, omkring endetarmen 1-2 timer før operationen.

Operationen 

Operationen udføres i lokalbedøvelse, som anlægges via et stik i selve hudflappen/marisken eller i omgivelserne til endetarmsåbningen. Det kan opleves meget smertefuldt at få lagt bedøvelsen, men kortvarigt da det virker hurtigt. Er der mange hudflapper/marisker vil det være nødvendigt at gøre det over flere gange, for at opnå det bedste forløb i forhold til heling og resultat. Under operationen vil sårene vil blive lukket med selvopløselige tråde.

Efter undersøgelsen 

De første 2-3 dage efter operationen kan være smertefulde, sørg derfor for at blødgøre afføringen for at lette passagen igennem operationssåret (rigeligt væske, svesker, Laktulose mikstur, Magnesia). Med mindre andet er aftalt kan du tage Paracetamol eller Ibuprofen mod smerter efterfølgende . 

Operationssårene rengøres ved at skylle med en håndbruser to gange dagligt og efter toiletbesøg indtil operationsområdet er smertefrit. Der skal ikke fjernes sting da tråden er selvopløselig. 

Restriktioner

Efter nogle operationer kan sygemelding være nødvendig i 3-5 dage. 

Komplikationer 

Blødning er meget sjælden og infektion er yderst sjælden. Skulle det dog ske at du oplever større blødning eller tegn på betændelse bedes du kontakte Kirurgisk klinik Nord, egen læge eller vagtlæge.

Kontakt os telefonisk for tidsbestilling

Vi har telefontid mandag-torsdag mellem kl. 10-12